На 3 декември 2015 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, Актив® представи експозицията  „100й ... Автопортрети на варненските художници”

През настоящата 2015 г. се навършват 10 години от началото на инициативата на „Актив” - „Автопортрети на варненските художници”. За това време се обособиха четири колекции: автопортрети – живопис, скулптура, графика и смесена техника и млади автори с внушителното число над 100 творби. Във връзка с това имаме удоволствието да представим изложбата „100й ... Автопортрети на варненските художници”, която да покаже пред публика всичките „сто и” образи, придружени от две художествени произведения от съответния автор. С това се търси кореспонденция между „Автопортет”-а и художествената изразност на всеки творец. Проектът извежда в публичността една значителна част от варненската художествена школа и има отношение към историята на варненската художествена традиция.

Историците на изкуството считат, че жанрът на автопортрета получава своето развитие през Възраждането, когато „човекът се превръща в мярка на всички неща”. От там се извежда и една много важна категория – Достойнството на човека. Хуманистът Джаноцо Манети пише трактата „За достойнството и величието на човека” (15 в.), чиято идея се пресъздава в изкуството. Човекът на Алберти е с „познание, добродетел и самоуважение като безсмъртен Бог”. На човека му се признава „Божии образ и подобие” и той добива самочувствието да изобразява себе си в произведения. С този акт той се заявява като създател, като творец, достоен за историята.

Автопортретът е труден жанр в изобразителното изкуство, съчетаващ портрет, идея, рефлексия върху съвременността и самоопределение. Автопортретът е размишление върху човешките същности, които утвърждават главното качество на художника, а именно като творец.

Предложената галерия от образи в изложбата е изключително интересна. Могат да се открият епични и патетични, драматични и романтични образи; образи на рицари и кардинали; образи с препратки към национални герой; образи на бохемата; образи – алегории. Реалистични, кубистични, експресионични, поп-арт, експресивни, дори с ирония; в тази колекция зрителят може да открие силата на Сътворението в дух и материя.

Изложбата може да бъде видяна до 15.01.2016 г.

Още новини

На вниманието на търговците
Участие на консултантско и одиторско дружество АКТИВ в благотворителна кампания „Аз Вярвам и Помагам“
На вниманието на Интрастат операторите
Консултации за Вас